API måndag – Jonas Lejon vs PRV, Får API, politiskt inflytande

Här kommer veckans API nyheter, för dagligt smått och gott om APIernas underbara värld så följ mig på Twitter eller Google+.

Jonas Lejon vs PRV

Jonas fortsätter sin kamp att få PRV att lämna ut sin patentdatabas i elektronisk form. PRV vill inte göra det och tycker dessutom att det skulle kräva orimligt med jobb att få leverera all data i pappersform. Inte precis i linje med PSI-direktiv och Opengov. Nu har Jonas lämnat in en överklagan till Högsta förvaltiningsdomstolen om detta. Om domstolen tar upp ärendet och beslutet blir att PRV har fel så finns ett fint litet prejudikat för framtiden. Det är bara att hoppas att Jonas vinner! Mer data åt folket!

Får API för Tjärö

På torsdag drar SSWC igång på Tjärö, och nu finns det ett ytterst viktigt API för alla programmeringssugna SSWC deltagare att använda sig av. Genom APIet på 4loc.se så kan man veta var fåren (eller i alla fall det får med en GPS sändare på) håller till. Fåren spåras från den 11 aug, men det går att börja koda redan idag.

Själv ska jag inte till SSWC, 4 dagar på Tjärö + småbarn + en massa resande till kunder i höst går tyvärr inte ihop :(

Politiskt inflytande via API

Ett nytt intressant API analyserar texter och ger information om de amerikanska politiker, organisationer och lobbyister som nämns. Ett bra sätt att se om en politiker får mycket donationer från läkemedelsindustrin till exempel. Ett bra exempel på hur man kan använda öppen data och APIer för att på ett enkelt sätt ge medborgarna (via utvecklare och deras appar) tillgång till information som tidigare har varit dold för dem.

Sist men inte minst, om det mot förmodan finns någon som inte är på Google+ än så är det bara att klicka här för att komma med.