API Måndag – Handelsbanken, Länsförsäkringar och Google Maps

Mycket har hänt inom API världen veckan som gått. Nu finns det APIer till Handelsbanken och Länsförsäkringar, inofficiella men ändå. Dessutom så kostar snart det mycket populära Google Maps APIet pengar. För att inte missa några av den kommande veckans API-nyheter så följ mig på Twitter (@andreaskrohn).

Inofficiella APIer från Handelsbanken och Länsförsäkringar

Precis som SJ, Trafikverket och många andra tidigare fått erfara så kommer inofficiella APIer att dokumenteras för eller senare. Nu är det Handelsbanken och Länsförsäkringar Bank som har råkat ut för samma sak tack vara Björn Sållarp. Han har tidigare utvecklat Mitt Saldo – en iPhone app för Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken mfl som mrf screen scraping gör det möjligt att hålla reda på sitt saldo på banken.

Nu har Björn publicerat ett API till Länsförsäkringar Bank som gör det möjligt att lista konton, föra även pengar mellan konton, lista kredit kort mm. Han har också publicerat ett API till Handelsbanken där man kan göra samma saker plus att man kan få fram ränteinformation och lista bankkontor. Förhoppningsvis kommer detta att få bankerna att inse vilken oerhörd potential det finns i APIer och publicera sina APIer själva.

Tack Björn för allt ditt jobb, du är en svensk API-hjälte!

Google Maps APIet inte längre gratis

Någon gång i början av 2012 (exakt datum ej fastställt) så kommer Google att börja ta betalt för användningen av Google Maps APIet, men bara från dem som har rätt mycket trafik. För att behöva betala så krävs mer än 25.000 visade kartor per dygn eller 2.500 “styled maps” per dygn (en “styled map” är en karta med speciell färgskala etc). Begränsningen är per API – det går alltså att ha 25.000 kartor/dygn visade för vart och ett av de tre Maps APIerna (JS Maps, Static Maps och Street View Images) innan man måste betala. Om man når den magiska gränsen så kostar det 4USD/1000 extra kartvisningar och det betalar man via Google API Console. Har man väldigt många kartvisningar så finns det även Maps API Premier som då är något mer kostnadseffektivt.

Just nu finns det inget som användare av Google Maps APIet att göra förutom att hålla ett öga på Google Geo Developers Blog. Där kommer de att meddela 30 dagar i förväg när de kommer att börja ta betalt. I slutändan så kommer de flesta inte att behöva betala någonting, 25.000 visningar/dygn gör det fortfarande möjligt att leka med Google Maps APIet utan risk för konkurs. Tycker man att det är för dyrt så finns det gott om alternativ tex Bing Maps, OpenStreetMaps och Mapbox (tack Pelle Wessman för tipset om Mapbox).

Detta är en stor förändring i API branchen. Google Maps är ett av de mest använda APIerna i världen och har varit inkörsport för de flesta som idag jobbar med APIer. Att Google nu börjar ta betalt betyder att APIer nu är en affärsverksamhet och signalen som Google sänder till andra som publicerar APIer är tydlig – kan inte APIet bära sig själv så är det inget bra API. Personligen tror jag att det kommer att betyda att fler APIer kommer att börja kosta, och andra sidan så betyder det att chansen för att dessa APIer överlever är mycket större och därmed något man faktiskt kan bygga en framtida business på.

Flattr API v2

Flattr har släppt en beta av version 2 av sitt API. De stora förändringarna är att XML nu har fått sällskap av JSON och JSONP samt att det är OAuth 2 som gäller för autentisering.