API måndag – Hack4Europe, Runkeeper och WikiLocation

Precis som varje måndag kommer här veckans mest intressanta API nyheter. Vill ni ha ännu mer API nyheter hela veckan lång så följ mig på twitter.

Hack4Europe

I veckan som gick så hackades det i Livrustkammaren i Stockholm. Eventet var arrangerat av Europeana och Riksantikvarieämbetet och målet var att hitta kreativt användande av öppen kulturarvsdata. En av vinnarna var MuseumVILLE som är ett spel som låter användarna bygga sitt eget museeum baserat på sina intressen, och att sedan dela med sig av det till sina vänner. Koden finns på GitHub, så vill du hacka vidare så är det bara att forka och sätta igång.

En annan vinnare var myHometo.wn som uppmuntrar användare att berätta historien bakom gamla fotografier i sin hemstad, denna metadata blir sedan tillgänglig i sin tur. Alla vinnare listas på Hack4Europe.se.

RunKeeper – din hälsa via API

Med RunKeeper kan man hålla reda på allt från hur långt man har sprungit till hur man sover, hur många steg man tar under en dag och vad ens puls är. Detta via telefonappar eller andra devices, tex den coola Fitbit. Allt detta visar de i vad de kallare en Health Graph, liknande Facebooks Social Graph.

RunKeeper har precis lanserat ett Health Graph API som ger tillgång till en användares sömnmönster, vikt, hur långt han har sprungit etc. Det ser ut som ett heltäckande API i en nische som kommer starkt.

WikiLocation nu på svenska

Nu går det bra att söka bland över 31000 svenska Wikipedia artiklar baserat på position, tex genom att ange ett Gowalla eller Foursquare id men också via gamla traditionella long/lat, allt via WikiLocations API. Perfekt för varenda turistbyrå i hela landet som desperat vill visa mer information om den lokala byggdegården eller alla resesidor som vill länka till lokala sevärdheter. WikiLocation APIet har funnits ett tag, det är stödet för hela 36 språk som är nytt.