API Måndag – Google vs Facebook
av Andreas Krohn
Google och Facebook Places API
Facebook har öppna sitt Places API så att det kan användas både för att läsa och skriva (tidigare kunde endast några stora partners skriva till APIet). Än så kan vi inte använda Facebook Places i Sverige, men det kommer nog snart och då finns det ett riktigt intressant API att sätta tänderna i.
Google har också ett Places API som Thinkvitamin har skivit ett mycket läsvärt inlägg om. Än är Google Places i developer preview så man måste leva upp till en hel massa krav och ansöka om att få använda APIet.
Marknaden för location based services och APIer förändras snabbt. Alla som idag använder Foursquares API eller Gowallas API borde titta noga på vad Facebook och Google håller på med.
Du får se min data om jag får se din
Med Googles Contact API så kan man hämta kontaktinformation för användare på GMail och andra Google tjänster. Detta API är mycket väl använt, bla så använder Facebook det för att göra det möjligt att hitta sina GMail kontakter. Tyvärr så gör inte Facebook det enkelt att hämta ut samma data från dem för att sedan importera denna data i tex GMail. GigaOM kallar Facebook “data greedy”, vilket är en mycket bra beskrivning.
Nu har Google ändrat Terms of Service för Contacts APIet så att ett krav för att använda APIet är att man låter Google göra samma sak med sin egen data. Skönt att se att Google tar ytterligare ett steg i att låta användarna kontrollera sin egen data och inte bli inlåsta. För mer info om vad Google gör för att släppa sin data fri så ta en titt på DataLiberation.org.
API uppdateringar från Google
Google har under veckan som gått presenterat sin API konsol. Där kan man hitta statistik, API nycklar samt data om hur många requests man får göra och har gjort för 8 av Googles alla APIer – Buzz, Custom Search, Diacritize, Feed, Latitude, Moderator, Prediction och Translate. Det är ett bra steg på vägen att göra alla Googles APIer lättar att hantera för utvecklare.
Samtidigt som de introducerade API konsolen så passade Google på att uppdatera Custom Search. Det APIet erbjuder nu både Atom och JSON format (tidigare var det endast XML eller Custom Search elements). Använder du deras Translate API så kan det också vara bra att veta att Google kommer att bli noggrannare med att hålla koll på hur APIet används, så det kan vara värt att migrera över till Translate på API konsolen för att undvika problem.
Använd APIer för bättre vård
På helgen den 13-14 november så arrangerar Module 1 eHälsa – ett hack event om hälsa och vård. Precis som Codemocracy förde fram behovet av öppen data för bättre demokrati så handlar eHälsa om att använda öppen data för att förbättra tjänster som har att göra med vård för kroniskt sjuka eller för folk som bor i glesbygden.
För fler API nyheter så följ mig på Twitter där jag delar med mig av länkar till allt jag skriver om på API måndagar och allt annat jag kan hitta om APIer. Mer data åt folket!