API Måndag – Google Translate, Twitter, Flickr

Idag måste nationaldagen konkurrera med både en Apple Keynote och API Måndag, hård konkurrens. Inget om Apple här, men lite API nyheter ska vi nog kunna klämma in…

Google Translate API i betalversion

Förra veckan rapporterade jag att Google ska lägga ner flera APIer, bla APIet för Google Translate API. Väldigt många utvecklare har klagat högljutt på detta impopulära beslut och tydligen så lyssnar Google. I en uppdatering av blogginlägget som startade hela debatten så skriver Googles API Product Manager att de kommer att släppa en betalversion av Google Translate APIet. Inga mer detaljer än så länge, ingen info om exakt när eller vilken prisnivå det kommer att ligga på. Det positiva är att Google faktiskt lyssnade och låter ett populärt API leva kvar, det negativa är givetvis att det kommer att kosta pengar.

Som svar på Googles hantering av Translate APIet så har Microsoft förbättrat villkoren för sitt Translator API, så det finns alternativ att titta på om man inte kan vänta på vad Google hittar på.

Twitterfoton

Under veckan som gått har Twitter skjutit yfrog, twitpic och andra i sank genom att annonsera att de själva kommer att hantera foton. Det positiva för oss utvecklare är att foton nu kommer att vara en del av Twitters API. Än så länge så är detta inte tillgängligt för alla och Twitter kommer att släppa in utvecklare lite pö om pö under de nästkommande veckorna. Då kommer också mer information om hur man använder Twitters foto API. Under tiden så har de uppdaterat tweet_entities, läs mer i Twitters API dokumentation.

Flickr uppdaterar sin API Explorer

Flickr var tidigt ute med sitt API och i början av API vågen så var det ett av de mest populära APIerna, inte så mycket har hänt sedan dess tyvärr (det blir lätt så när Yahoo är inblandad). Nu har Flickr uppdaterat sin API Explorer så det är lättare att experimentera med deras API utan att behöva skriva någon kod.

Det var allt för denna vecka. Följ mig på twitter för mer API nyheter hela veckan lång och glöm inte att komma tpå Software Architecture Community Day i Malmö den 17 juni där jag bla kommer att presentera 3 anledningar varför APIer verkligen är något att räkna med och snacka om API Best Practises.