API Måndag – Google+, GleSYS och Facebook

Veckans API nyheter kommer från Google, GleSYS och Facebook. För mer matyttigt om APIer så följ mig på Twitter.

Google+ API

Nu är Google+ API redo att användas, om du råkar vara Zynga eller något annat stort spelföretag, annars så får du snällt vänta. Det som spelföretagen gör med APIet syns under “games” tabben när du är inloggad på Google+. Googles tanke är att spelföretagen testar APIet så de kan fixa buggar etc innan det släpps öppet. Om du inte redan har gjort det så kan du be om uppdateringar om Google+ APIet här.

GleSYS API

APIer gör en glad, speciellt svenska APIer som det webbhotellet GleSYS har släppt. Än så länge är det mashi beta, men det ser rätt bra ut. Med APIet så ska man kunna göra allt med sina VPSer som man kan via deras kontrollpanel, dvs klona servrar, stoppa/starta servrar, ge mer minne till en server etc. Själv använder jag GleSYS i ett par projekt (tex twittoppen) och gillar verkligen deras API initiativ. Maila GleSYS om du vill vara med i betan, glöm inte att skicka med vilket VPS konto du har.

Facebook Ads API

Facebooks Ads API är inte längre i beta, men för att kunna använda det så måste du snällt be Facebook om lov. Med Ads APIet så kan man skapa och hantera Facebook annonser. Samtidigt med att Ads APIet lämnar beta så publicerar Facebook källkoden till Power Editor, deras eget annonshanteringverktyg.

Även om Facebook jobbar hårt på sina APIer så är de inte så populära bland utvecklare visar en undersökning. Föga överraskande så utnämns Facebook som det jobbigaste APIet att jobba med, följt av Google och Twitter. Dålig dokumentation och ständiga förändringar är orsaken.