API Måndag – Foursquare API uppdateringar, Twitter och Resizor

Värm glöggen, ta fram pepparkakorna, slå dig ner i soffan och njut av några smakrika API nyheter…

Foursquare API uppdatering

Foursquare har släppt version 2 av sitt API ett år efter de släppte första versionen. Enligt en av grundarna så är det nya APIet 1000 gånger snabbare, vilket ju låter bra även om han överdriver flera gånger om. Några av de största ändringarna är att de nu endast stödjer JSON (inget mer XML) och att de nu erbjuder OAuth 2.0 (inget mer basic authentication). Båda dessa ändringar gör Foursquares API mer likt de två största konkurrenterna Facebook Places och Gowallas APIer. Några andra ändringar är att APIet nu returnerar alla kategorier på en plats (tidigare returnerades bara en kategori) och att man kan lägga till tips via APIet. Aboutfoursquare.com har en bra lista på de största förändringarna.

En intressant användning av Foursquares API är att Gowalla använder det i sin nyligen uppdaterade iPhone app. De använder även Facebook Places API. Checka in i din Gowalla app och visa uppdateringen i Foursquare.

Bättre geografiska sökningar i Twitter

Det är nu lättare att hitta tweets för en speciell plats. Twitter har nämligen uppdaterat sitt Search API så att man nu kan söka efter platser på fler sätt. Antingen kan man söka efter en plats genom att använda Twitters egna place IDs (som man får för varje givet tweet om en användare tillåter geolocation) eller så kan man söka på platser via Twitters olika partners (tex Gowalla, OpenTable och snart TomTom).

Nytt svenskt API: Resizor

Svenska Winston Design har lanserat betaversionen av Resizor, ett API för att skala om bilder. Mer om detta kommer i ett inte allt för framtida inlägg. Medans ni väntar på det så kan ni be Winston Design om en betainbjudan och börja testa APIet själva.

För fler API nyheter så följ mig på Twitter där jag delar med mig av länkar till allt jag skriver om på API måndagar och allt annat jag kan hitta om APIer. Mer data åt folket!