API Måndag – Facebook, Google Hangouts, Eniro, Qubulus

Det har varit en riktigt bra API vecka, 3 nya svenska APIer, många nyheter från Facebook och lite mer utvecklargodis från Google. För att inte missa några API nyheter så följ mig på twitter, det kommer antagligen att göra dig till en lyckligare människa, eller i alla fall mer kunnig om APIer.

Facebook

Ingen har väl missat att Facebook har kommit med en massa uppdateringar, tex en ännu djupare integration med Spotify. Många av nyheterna betyder också förändringar i Facebooks API och nya möjligheter för oss utvecklare. Istället för att bara kunna “gilla” någonting så kan man nu definiera sina egna actions, tex “läsa” eller “lyssna”, och använda dessa med olika objekt, tex “bok” eller “sång”. Sedan kan man använda dessa actions och objekt för att integrera med Facebooks timeline, ticker, news feed etc. Vill du börja experimentera med actions och objects idag så är denna tutorial en bra början.

Stora möjligheter för nya innoviativa lösningar och stor risk för överväldigade Facebookanvändare med andra ord. Det mest lysande med det nya APIerna är att Facebook kommer att få både utvecklares och användares hjälp att klassificera objekt på nätet. Det som Google gör via algoritmer kommer Facebook att göra på massiv skala genom tusentals appar och milijontals klick…

Google+ Hangouts API

Google har släppt ett API för Hangouts, alltså videochat lösningen som ingår i Google+. Med APIet så kan man skapa Gadgets med HTML/CSS/JavaScript och sedan låta dessa Gadgets finnas tillgängliga inom en hangout. Från en Gadget kan man komma åt mikrofon, kamera, högtalare, vilka som deltar i en hangout och dessutom kan man dela data mellan olika deltagare i en hangout.

Eniro API

Med Eniros nya API så kan man söka efter företag och personer. Det är alltså hela gula sidorna som är tillgängligt via REST och JSON. Mer om Eniros API i ett av mina tidigare blogginlägg.

Qubulus positionerings API

Svenska Qubulus har en positioneringslösning som fungerar inomhus, tex i ett varuhus eller i ett parkeringsgarage. De har nu publicerat ett API så att man kan använda deras lösning ifrån mobilapplikationer. Nu är det bara att vänta på att någon smart typ hackar ihop en app så att jag kan rätt vara snabbt i affärernas labyrinter!

Tack Fredrik Davidsson för tipset om Qubulus API.

NamnAPI

NamnAPI är ett enkelt API för att hämta slumpvisa personnamn. Ange hur många namn du behöver och lite andra detaljer så returnerar APIet helt enkelt en lista på slumpvis valda namn sammansatt av de 100 vanligaste tilltalsnamnen för kvinnor och män och de 100 vanligaste efternamnen. Bra om du behöver stora mängder exempelnamn för att köra automatiserade tester eller vad det nu kan vara.

Det var allt för denna veckas API måndag. Om ni har några tips på nya/gamla/coola/användbara APIer så tveka inte att kontakta mig, antingen via twitter, mail eller kontaktformulär.