API Måndag – Dropbox, Vattenmyndigheten och Bredbanskollen

Denna vecka så har jag API nyheter från så vitt skilda källor som Dropbox, Vattenmyndigheten och .SE stiftelsen. För att inte missa någon API nyhet så följ mig på Twitter.

Dropbox API v1.0

Dropbox har uppdaterat sitt API till version 1.0. Säkerheten har förbättrats en hel del, nu är det SSL och OAuth som gäller samt att appar som använder APIet får sin egen mapp att skriva i och läsa från. Dropbox har också gjort om sina SDKs (för Android, Objective-C, Ruby mfl språk) och lagt till nya API metoder. De nya metoderna gör det möjligt att hantera en fils förändringar (revisions), att söka bland alla sina Dropboxfiler samt att streama media direkt från Dropbox. Det är en ordentlig uppdatering av APIet, och det behövs om Dropbox ska fortsätta kampen mot iCloud.

Vatteninformation via API

Vattenmyndigheten har släppt en pre-release av VISS öppna API (vet tyvärr ej exakt när de släppt den). Detta API ger tillgång till information om provtagningsstationer, avrinningsområden, vattenkvalitet och statistik. Mer om tankarna runt varför APIet utvecklades finns i den här presentationen och det är ett bra exempel på en myndighet som öppnar upp sig och som tillhandahåller ett API. Jag har inte testat APIet själv och har tyvärr inte hittat information om vilka licensvillkor som gäller för att använda det.

Tusen tack @matsbjork för tipset om VISS APIet.

Bredbandskollens officiella API

För några veckor sedan skrev jag om Fredrik Wendts inofficiella API för Bredbandskollen. Nu har .SE stiftelsen kommit ut med ett eget officiellt API. Via REST och XML så kan man få fram hur bra olika bredbandsoperatörers i olika delar av Sverige är. Tyvärr så måste man ha avtal med .SE för att kunna använda APIet för kommersiella syften. Detta gör APIet mycket mindre intressant, inte minst eftersom “kommersiell” användning kan definieras lite som man vill.

Det var allt för API Måndag denna vecka, men nästa vecka är jag tillbaka med fler API nyheter. Under tiden så jobbar jag på nästa version av mashup.se och jag skulle väldigt gärna vilja veta vad ni vill se på sajten, så tveka inte att komma med tankar och önskemål!