API måndag – böcker, musik, twitter, fonter och kartor

Det är måndag och det ska firas med en massa API nyheter. Så fixa till en kopp kaffe och njut av allt det goda API världen har att erbjuda.

The Guardians API blir ännu bättre

Den Brittiska tidningen The Guardian ligger riktigt långt fram med sin Open Platform, och nu har de förbättrat sitt Content API ytterligare. Genom att lägga till identifierare för böcker (ISBN) och musikartister, album, låtar etc (via MusicBrainz API) så har de gjort det enkelt att hitta allt som Guardian har skrivit om en given artist eller bok. Hittills har 2800 bokrecensioner länkats med ISBN på boken de recenserar och hela 17000 musikobjekt har länkats, och fler ska det bli.

Genom att göra fler objekt sökbara i sin data så kommer the Guardian att bli ännu mer av en defacto källa för information om böcker och musik. Det är ett perfekt exempel på hur man kan använda öppna APIer som är del av nätets ekosystem för att marknadsföra sig. Varför gör inte DN, SvD och andra svenska tidningar likadant?

Nya ID format från Twitter

Det är inte lätt att vara Twitter… De försökta lansera ett nytt sätt att generera unika ID för varje tweet. Dessa nya ID skulle vara 64 bit integers, men JavaScript kan inte hantera integers större än 53 bits. Nya IDn kommer nu istället att vara tillgängliga både som integers och strängar. Detta kommer att fasas in fram till slutet av November, men om du använder dessa IDn så vänta inte. Läs hela meddelandet från Twitter och följ deras instruktioner för att testa om ditt program kan hantera de nya formaten.

Nya APIer att sätta tänderna i

MapQuest har lanserat ett API för att söka OpenStreetMap. Under betastadiet så ingår tyvärr inte Sverigekartan i detta API, men det kommer nog i framtiden. Ett riktigt bra initiativ från MapQuest som kommer at göra OpenStreetMaps mycket mer användbart för alla utvecklare som letar efter alternativ från den dominerande Google Maps.

Opera har släppt sitt Opera Link API fritt, så nu kan man använda det för att synka bokmärken mellan olika plattformar utan att behöva använda Operas browser.

Fonts.com har kommit ut med ett Web Fonts API som gör det möjligt att komma åt alla deras webbfonter . För enkelhetens skull så har de redan gjort plugins för WordPress, Drupal och Joomla. Web Fonts API väl värt att ta en titt på för alla som har ett egenutvecklat CMS.

Bra mashups

Svenskutvecklade iPhone appen Mappr har fått mycket välförtjänt uppmärksamhet denna vecka, från Insidefacebook och ReadWriteWeb till exempel. Mappr är ett bra exempel på hur man kan använda Facebook Groups API. Appen kostar gratis så det är bara att ladda ner!

Det är snart dags för Mashable Awards, och Streaming Links har gjort en bra genomgång av de nominerade för mest innovativa användning av ett API.

Det blev mycket nytt denna API måndag och @jocke som var orolig att jag inte skulle ha tillräckligt att skriva om.