API Måndag – Bloggsök API, Google Picker och förbättrad prestanda

Här kommer några nya APIer för att pigga upp er i detta gråa sommarväder. Följ mig på Twitter eller Google+ för att bli uppiggade med API nyheter varje dag.

Bloggsök API

Jonas Lejon har publicerat ett API till sin bloggsökmotor Bloggz.se. Det går att söka bland ca 400.000 bloggar och 54+ miljoner inlägg från 2007 upp till idag och få resultatet i JSON eller XML format. Enkelt och användbart, tack Jonas för ännu ett bra API!

Google Picker API

Vi har alla filer på en hel massa olika Googletjänster, tex Google Docs och Picasa. Med nya javascript APIet Google Picker så kan du låta dina användare välja filer från Googles olika tjänster via en popup, på samma sätt som du väljer en fil i vilket native program som helst. Detta är ett API att hålla ögonen på, speciellt om Google+ blir en hit utanför nerdosfären.

Google förbättrar API prestanda

För att förbättra prestanda på många av sina APIer så har Google lanserat partial updates för ännu fler APIer (här är en komplett lista via Googles API Discovery tjänst). Sedan tidigare så har Youtubes API, Calendar APIet med flera redan denna funktionalitet. Partial Updates betyder att Google endast returnerar den data du ber om, vilket gör svaren på dina API förfrågningar mindre. Om du bara är intresserad av titeln på en grupp items, så varför returnera all data som finns om dessa items, istället så returneras endast titeln.

Nu är det bara att önska att Twitter gjorde samma sak med sina massiva datastrukturer!

Det var allt för denna vecka. Har jag missat någon API nyhet som jag borde skrivit om? Låt mig veta i kommentarerna!