API Måndag – Bambuser, AirBNB och Google

Denna vecka har det kommit lite nytt från Bambuser och Google samt en intressant affärsmodell för APIer från AirBNB. För att inte missa någon API nyhet så följ mig på Twitter.

AirBNB betalar utvecklare via affiliateprogram

AirBNB kan man hyra lägenheter och rum från privatpersoner istället för att bo på hotell. Ännu finns inte något officiellt API, men de jobbar på det. De har en riktigt intressant affärsmodell runt sitt kommande API, nämligen att betala apputvecklare via ett affiliateprogram. Det innebär att om någon hyr ett rum via din app så får du en kickback från AirBNB.

Just kombinationen öppet API och affiliatebetalningar är helt perfekt. Det gör att kostnaden för företaget är minimalt fram tills att en försäljning faktiskt görs samt att utvecklare motiveras att använda APIet för att kunna tjäna pengar.

Bambusers API

Bambuser har uppdaterat sitt API. Med publik dokumentation och att snabbt skapa nycklar så är det bara att sätta igång och göra mashups med Bambuser.

Gott och blandat från Google

Google har rullat ut en hel del API nyheter under veckan. De har uppdaterat Prediction APIet. Lite ny funktionalitet och framförallt så har APIet flyttat ut från labbs och är alltså ny ett officiellt API som Google förbinder sig (lite iaf) att supporta APIet i framtiden. Google har också uppdaterat sitt Google Cloud Storage med bal ett nytt API för detaljerad användarstatistik samt ny prissättning.

Det har inget direkt med APIer att göra, men jag vill i alla fall säga ett officiellt hej då till Jaiku nu när Google lägger ner det. De flesta jag har mest kontakt med i svenska webbvärlden lärde jag känna på Jaiku, så det är lite sorgligt att tjänsten nu ska dö (även om jag inte har loggat in på över ett år).