API Måndag – APIer för en bättre värld, Simplenote och Facebook Groups

APIer för en bättre värld

Världsbanken vill förbättra världen, och ett av deras verktyg är APIer. I deras Apps for development tävling så kan man använda data från World Bank Data Catalog för att bekämpa bla hunger, AIDS och barndödlighet samtidigt som man kan vinna pengar. Detta är ett sätt att öka kunskapen om milleniummålen samt att faktiskt komma närmare en lösning på många av vår världs stora problem. Är du utvecklare så ta en titt på vad för data som erbjuds och om du får någon ide så tveka inte att skicka in ett tävlingsbidrag.

Nya APIer

Simplenote gör det lätt att synka anteckningar mellan olika plattformar (själv använder jag det tillsammans med underbara Notational Velocity för Mac) och nu håller på att beta testa version 2.0 av sitt API. Ett annat intressant nytt API är från webbhotellet Media Temple, just nu är det rätt begränsat men deras framtidsplaner är imponerande. Hoppas detta inspirerar svenska webbhotell att skapa APIer, hittills är det bara Loopia som har fått tummarna ur och skapat ett API (eller har jag missat något?).

Några framtida APIer det finns planer på är ett för Googles URL förkortare goo.gl och är ett Notification API för Ovi.

Läsvärt om APIer

Inside Facebook har en riktigt bra genomgång av möjligheterna med Facebooks nya Groups API. Man kan använda detta API för att tex göra en news feed app för en given Group.

Pingdom har ett intressant inlägg om hur REST APIer sopar mattan med SOAP. Visst finns det tillfällen där SOAP passar bäst, men de är inte många. Enkelheten med REST vinner i långa loppet.