API Måndag – 4sq Venues, O’Reilly API och Facebook Graph Batch

Foursquare Venues Project

På SXSW så presenterade Foursquare en utökning av sitt API med Venue Projekt som nu är i beta. Med Venues projektet så vill Foursquare lösa problemet att geografiska platser har olika id nummer i olika databaser, tex har Google, Gowalla och Twitter olika id. Via Venues Project APIet så ska man kunna översätta alla olika parters unika idnummer för en given plats. Just nu så har Foursquare fyra partners som har delat med sig av sin data i Venues Project APIet, bla The New York Times. Foursquare vill ha med Twitter och Google, men än är det inte så. Lyckas de få med flera andra stora geolocation tjänster så är Venues Project bli en riktigt hit!

O’Reilly skrivbart API – skapa oförutsägbara konsekvenser

Förlaget O’Reilly har publicerat information om 2300 böcker samt 2000 författare via FluidInfo. Denna information innehåller titel, pris, antal sidor, fotos etc. All data är både läs och skrivbar så om någon vill utöka metadata om en bok så är det bara att sätta igång. Enligt O’Reilly finns det tre anledningar att de har gjort det här – det blir lättare att hitta deras produkter, för att främja experimenterande och för att skapa oförutsägbara konsekvenser. Alla svenska förlag borde läsa inlägget på O’Reillys blogg där de i detalj går igenom dessa 3 anledningar. Som många gånger tidigare går O’Reilly sin egen väg, snälla Bonniers och Piratförlaget låt er inspireras! Behöver ni hjälp med att få ut er metadata via APIer så är det bara att kontakta mig :)

Batcha förfrågningar till Facebook Graph API

Facebook har infört batchning i sitt Graph API, så nu kan man skicka flera operationer i en enda HTTP request. Dessa operationer kan vara helt oberoende och exekveras då parallellt av Facebook, alternativt så kan de ha beroenden definerade och då exekveras de i ordning. När alla operationer är klara så skickas resultatet tillbaka i ett svar. Detta är en stor förbättring för alla som gör många requests till Graph APIet.

Google OAuth 2.0 + SSL

Google har gjort ett par mindre uppdateringar av sina APIer. De stödjer nu Oauth 2.0, även om det än så länge bara är “experimental support”. Dessutom så har flera APIer, bla Google Maps, uppdaterats så att de nu använder SSL. Fler APIer med SSL kommer i September. En ordentlig säkerhetsuppdatering alltså.

Webcoast

I helgen var jag och 200 andra på Webcoast i Göteborg. Det var en lyckad unconference, bra organiserad och fantastiskt folk. Jag och Daniel Rudmark höll i en session om APIer som blev riktigt bra. Extra tack till Annika, Erik och alla andra som var med och snackade APIer. Tyvärr klantade vi oss och glömde att spela in det hela på Bambuser, så om ni inte var där så kan ni inte se diskussionen i efterhand. Som tröst så kan jag lova att det kommer flera inlägg på mashup.se om de saker som vi snackade om på Webcoast.