32% känner till mashups, 1% har utvecklat en mashup

Varje år så undersöker Web Service Awards bla tekniktrender bland de som är ansvariga för några av Sveriges ledande webbplatser. Under januari 2008 så gjordes en sådan undersökning och en ny fråga för året var hur många som kände till mashups. Undersökningen visar tydligt att mashups inte riktigt har fått fotfäste i Sverige än eftersom majoriteten av webbplatsansvariga inte kände till mashups alls, endast 32% visste vad mashups var. Av dessa så kände 7% till mashups mycket väl, 13% ganska väl och 12% kände till mashups i någon mån. Endast 1% av de tillfrågade hade implementerat en mashup.

Mer uppmuntrande var att 77% kände till Webb 2.0 och 52% hade kännedom om widgets/gadgets. Både Webb 2.0 och widgets/gadgets är ju väldigt nära besläktade med mashups, så förhoppningsvis så kommer de som kände till Webb 2.0 i denna undrsökning att veta vad mashups är när det är dags för nästa undersökning. Kanska kan mashup.se hjälpa till lite med att sprida lite kunskap :)

Det mest deprimerande var att hela 7% av webbplatsansvariga inte kände till vad bloggande är för något!

Mer information finns på webserviceaward.com eller på Richard Gatarskis blog weconverse. Själv var jag på Web Service Awards prisutdelning i januari och presenterade mashups, här är min presentation om någon är intresserad:

Som ni kanske har märkt så är detta en nyhet från januari, så inte helt rykande fräsk kanske. Mashup.se är ju fortfarande rätt ny, så jag har ju lite att ta igen, så förlåt mig om några av nyheterna inte är helt nya för tillfället.