Yahoo och Google främjar mashups på bred front

Det har hänt stora saker denna vecka för alla som är intresserade av att utveckla sina egna mashups (en website eller web applikation som kombinerar innehåll och funktionalitet från flera olika källor) på Yahoos och Googles applikationer. Redan sedan tidigare har det öppna APIet till Google Maps och Yahoos Flickr varit mycket populära eftersom de är väldigt lätta att använda och ger utvecklarna väldigt mycket gratis (och man kan göra coola grejor!!!).

Yahoo har öppnat upp sin email (med 257 miljoner användare!) till användande av utomstående applikationer. Sk “Browser Based Authentication” låter utomstående applikationer och siter att använda sig av Yahoo användares data (givetvis med deras medlåtande först) för att bygga nya applikationer. Har du en ny idee om hur man kan använda Yahoo Mail? Då är det bara att börja programmera… Detta är ytterligare ett bevis att Yahoo verkligen har förstått vad mashups handlar om och att Yahoo som företag har att vinna på det.

Google har också varit aktiva (inte riktigt lika aktiva som Yahoo, men endå). De har bla precis släppt en ny version av Google AJAX Search API som gör det lätt att bygga nya dynamiska applikationer ovanpå Googles sökteknologi. Detta inkluderar vanlig Google sök, men också Video sökning och användning av Google Maps.

Nu har jag inte tid att skriva mer, jag måste leka med alla dessa nya leksaker!

Läs mer:

Yahoo News – Yahoo allows outsiders to innovate on Yahoo e-mail

TechCunch – Google Does The Mashup Dance

Yahoo Developer Network – Browser Based Authentication

Google Blog – Create web apps on top of Google search