Videos för 1.650.000.000 dollar

Det har väl inte kunnat undgå någon att Google håvad upp 1,65 miljarder dollar för YouTube, det har varit mycket snack om det i blogosfären och kallas nu för “GooTube”. 1.65 miljarder dollar! 1.65 miljarder dollar… för en site som visar videos och som grundades för ett mindre än 2 år sedan av ett par killar som ville visa några filmer för sina vänner. Men sedan är det ju också den 10e mest populära siten på internet och ett av affischnamnen för Web 2.0. YouTube har lyckats bli ett namn som väldigt många utanför teknikbranchen känner igen – och det är inte så vanligt bland 2 år gamla startups.

Det finns många anledningar att YouTube har lyckats, för kan man kalla det annat om man får 1.65 miljarder dollar för hela rasket? Timing, teknik och att man låter användare ladda upp filmer på YouTube som man sedan kan visa på sin egen site (eller på sin MySpace sida). Nu är video så viktigt att ingen riktigt stor site kan längre klara sig utan videoinnehåll – Google hade redan video innan YouTube, Yahoo, MySpace etc etc.

Så varför har Google köpt YouTube? Som det brukar vara med Google så är det inte helt klart. Kanske är de intresserade av att använda YouTubes teknik för att utöka sin guldko AdWords. Billiga och enkla videoannonser över hela internet?

Läs mer:

DVguru – GooTube: Match made in heaven

Search Engine Journal – Google vs. MySpace.com : YouTube Fallout

Wikipedia – YouTube