Jämförelse av 3 svenska digg-kloner

Digg.com är ett av de stora namnen i Web 2.0 och en site som har och kommer att ha väldigt stort inflytande på media. Digg är en site där användarna skickar in intressanta länkar (mest om teknologi) och sedan så kan man rösta på de länkar man tycker är intressantast. De som som får flest röster publiseras på Diggs framsida. Det är alltså nyhetsbevakning helt utan någon sorts redaktionellt filter. Det är en site som det är väldig lätt att bli beroende av!

Det finns många kloner av Digg runt om i välden, vad jag menar med en klon är helt enkelt en site som bygger på användargenererat innehåll på samma sätt som Digg. I Sverige har jag hittat 3 sådana kloner (det finns säkert fler), nämligen Digga.se, Vigillar.se och Hajpa.se. I grunden är de alla rätt lika och i grunden har de alla samma problem. Digga.se bygger på Open Source systemet Pligg.com, Vigillar bygger på Open Source plattformen Drupal.org och Hajpa verkar egenutvecklat. Det märks att Digga och Vigillar bygger på ett existerande system, de ger ett snyggare och stabilare intryck.

Alla 3 lider alla av för få användare. När jag skriver det här så har de alla relativt gamla stories på sina framsidor, alla stories verkar inskickade av siternas grundare och har mellan 1 och 11 röster. På alla så var det inget problem att få användarnamnet “Andreas”, bevis nog på att det inte finns många användare. För att en sådan här site ska fungera så måste det finnas en stor skara aktiva användare, så tyvärr så är ingen av dessa siter något att titta närmare på, än. Men den här type av siter har definitivt en framtid även i Sverige, och kanske är de en av de 3 jag har skrivit om här som blir vinnaren. Måste jag välja så väljer jag just nu Digga (även om Vigillar har ett coolare namn).

Det är inte helt otroligt att Schibsted kommer fram med en egen Digg-klon som de kombinerar med Sesam, Aftonbladet etc. Eller varför inte en Digg klon i som kan ingå i Feber.se familjen? Jag vill gärna se en stor svensk Digg, det skulle göra under för svenska Web 2.0 som helhet. Då skulle det finnas ett ställe att få och sprida nyheter på och det kanske skulle väcka landet ur sin nuvarande internetdvala.