Hjälp oss skapa en öppen API-licens

UPPDATERING 2013-11-29: Resultatet av detta projekt finns på Svensk API-licens.

Under lång tid har jag funderat på att vi borde ha en standardlicens för APIer som publiceras i Sverige, eller i alla fall en ordentlig genomgång av vilka lagar som påverkar ett sådant användaravtal. I varje API-projekt kommer frågan upp och den vanliga lösningen är att i panik kasta pengar på en advokat som inte kan något om APIer för att fixa ihop något i sista sekund. Jag är väldigt glad att VINNOVA har finansierat ett projekt för att ta fram en öppen API-licens för företag.

Vi behöver din hjälp!

Målet är att ta fram ett avtal som tar hänsyn till både den som publicerar ett API och den som använder ett API, båda parter måste ju vara nöjda för att ett API ska bli framgångsrikt. Det vi tar fram kommer att publiceras under en öppen licens så att alla kan använda och bygga vidare.

Har du publicerat ett API eller ska du publicera ett API? Använder du APIer? Gå då med i vår Facebookgrupp och dela med dig av dina erfarenheter och tankar. Vi kommer att lägga ut vårt arbetsmaterial i denna Facebookgrupp och be om feedback löpande. Framöver kommer vi också att bjuda in till en workshop så att vi tillsammans kan diskutera dessa frågor.

Vi är extremt tacksamma för all hjälp vi kan få. Tillsammans kan vi skapa ett riktigt bra avtal för alla parter!

Uppdatering: Anmäl dig till workshopen om licensen den 15 maj i Stockholm.

Projektgruppen

Vi är fyra stycken som driver projektet. Projektledare är Daniel Rudmark (Viktoriainstitutet)- Anna Mirsch (Mannheimer Swartling) är projektets juridiska expert. Elias Arnestrand (Samtrafiken) har erfarenhet av avtalsfrågan från Trafiklab. Själv har jag erfarenhet av att använda väldigt många APIer och hjälpa många kunder publicera sina APIer.

Mer detaljer om projektet finns på denna sida, där jag kommer att samla alla länkar och uppdateringar i framtiden.