Här hittar du information om trafikläget på nätet

I trafikkaoset i Stockholm igår så var det många som ville kolla läget på vägarna innan de skulle åka hem från jobb. Det gjorde att Trafiken.nu, en sajt i samarbete mellan Vägverket, Banverket och flera lokala trafikkontor, fick dubbelt så många besökare som vanligt och prompt slutade fungera. Det är i alla fall en bra indikation på att sajten används och Vägverket planerar att satsa mer på den i framtiden.

Trafiken.nu visar trafikläget för Stockholm, Göteborg, Skåne och Kalmar/Öland. Där finns kartor, webbkameror och information om olyckor, förseningar i lokaltrafiken etc. Tyvärr är sajten rätt ful och klumpig, och av någon anledning så är Trafik.nu mer som 4 olika sajter med lite annorlunda utseende och funktionalitet – en för var region. Menyerna är olika och katorna fungerar olika. Det är synd för informationsinnehållet är det absolut inget fel på, i alla fall inte för Stockholm, Göteborg och Skåne (för Kalmar/Öland är det lite snålt). Jag hoppas att vägverket kan ta in en riktig webbdesigner som kan få fason på det hela. Det borde finnas pengar för det nu när sajten har visat sig populär.

Nu lever ju inte hela Sverige i Stockholm, Göteborg, Skåne eller på Öland, och det finns ingen sajt jag har hittat som är bättre Trafik.nu. Vägverket har gott om information (mycket av samma information som visas på Trafik.nu) från hela landet, men precis som för Trafik.nu så är designen inte att skryta med. Det är Vägverkets information som de flesta tidningar i landet återger på sina hemsidor (tex Aftonbladet). Sveriges Radio har en rätt bra sida med information (bäst i test när det gäller designen), inga webbkameror dock, bara textinformation.

Läs mer:

Trafiken.nu

Computer Sweden – Snöstorm frös SLs webbtjänst

Vägverket – Läget på vägarna

Aftonbladet – Trafikinformation

SR – Trafikläget i landet