Folket kräver mer data!

50 miljoner kronor är allt det skulle kosta staten att släppa rådata från SMHI, Sjöfarsverket och Lantmäteriet enligt en artikel i Computer Sweden. Tidigare har jag skrivit om hur norska Meteorologisk Institutt har släppt väderdata frittyr.no, vilket har lett till en explosion av nya vädertjänster också i Sverige. Logiken bakom norrmännens fria väderdata är att det är skattebetalarna som finansierar insamlandet av datan, alltså ska skattebetalarna dra nytta av den. Samma logik gäller tyvärr inte på denna sidan gränsen.

Många svenska myndigheter säljer sin data dyrt, det är tex inte gratis att använda data från SMHI. Stora delar av denna försäljning är till andra myndigheter, och om man tar bort denna del av försäljningen så finns det inte mycket kvar. Räknar man dessutom med skattintäkter från de nya tjänster som kan skapas baserat på rådatan från myndigheterna så blir kostnaden ännu mindre. Peter Kranz på opengov.se säger att “Det strömmar ju ut människor från it-utbildningarna varje år som inte vill något annat än att programmera och utveckla nya och intressanta tjänster. Det enda som saknas i dag är tillgång på rådata.“.

Om ni är intresserade av att få tillgång till data från myndigheter så rekommenderar jag att ni följer vad som händer inom det området på opengov.se. Det händer också intressanta saker på hackamakten.se.