API Måndag – Klout, Google och Twitter

I veckan så har Google släppt ett nytt API, Klout har uppdaterat sitt och Twitter har varit kreativa med sin API-dokumentation. Följ mig på Twitter för att ha full koll på API-nyheter.

Klout API v2

Klout räknar ut hur inflytelserik en person är inom sociala nätverk och delar sedan med sig av sina beräkningar via sitt API. De hanterar nu imponerande 1 miljard anrop/dag och de har 6000 partners som använder APIet.

Nu har Klout lanserat version 2 av sitt API. Skillnaderna jämfört med version 1 är OAuth 2, snabbet och bättre caching samt att hela APIet har gått från Twitterfokus till Kloutfokus, dvs vissa ändringar i metoder och parametrar. Fler nyheter är på väg.

Om ni känner er manade så får ni gärna gå in på mitt Kloutkonto och ge mig lite +K (deras version av +1/Like/RT). Då kommer jag att känna mig extra omtyckt och glad (är inte så svårflörtad).

Google BigQuery

I veckan som gått så har Google gjort BigQuery tillgängligt för alla. Med BigQuery och dess API så kan man i realtid behandla väldigt stora mängder data. Till en mindre kostnad så finns det nu alltså ett API för årets buzzword “Big Data” som det bara är att sätta igång att använda.

Ett exempel på vad man kan göra med BigQuery är att analysera data från GitHub för att visa antal commits per språk (JavaScript ligger i topp).

Linneinspirerad dokumentation från Twitter

Twitter har släppt en ny guide som beskriver de olika objekten i deras API. De utgår från hur flora och fauna beskrivs vilket är en ny vinkel. Förutom en något annorlunda struktur och lite snygga bilder så är det i princip samma som Twitters övriga dokumentation, men det kan nog vara ett enklare sätt för alla som inte har använt APIet tidigare att komma igång.

Gästbloggar på ProgrammableWeb

Jag har följt ProgrammableWeb i många år. Det ar en av sajterna som motiverade mig att börja blogga här på Mashup.se. Idag publicerades mitt första gästinlägg på ProgrammableWeb och fler blir det. Jag ska försöka ge svenska och europeiska APIer välförtjänt uppmärksamhet.