Nu ska jag hjälpa till och öppna Helsingborg

För första gången på många år så kommer jag snart att vara anställd av någon annan än mig själv. Visserligen bara på 20%, men ändå! Jag kommer att börja jobba för Helsingborgs stad med deras öppna data initiativ. Det ska bli riktigt kul att sätta tänderna i ett stort projekt med stora mål tillsammans med duktiga personer som Joakim Jardenberg och stadens IT-utvecklingschef Jukka Heino.

Öppna Helsingborg

Projektet går under namnet Öppna Helsingborg och målet är att så många som möjligt ska ta del av den data som staden äger. Det handlar alltså inte om att öppna så många datakällor som möjligt eller att få så många applikationer ut på marknaden som möjligt. Istället handlar det om att så många medborgare som möjligt ska kunna dra nytta av den data som tillhandahålls.

Jag är väldigt glad över detta mål som är svårare att mäta än antalet datakällor men som över tid kommer att ge mycket större värde för både staden som organisation som för alla stadens medborgare. Om detta är rätt väg att gå får tiden utvisa. Det är inte det enklaste mål att mäta sig mot, men det är rätt mål om man vill att öppna data ska skapa verkligt värde.

Öppna Helsingborg Labs

För att få så många som möjligt att konsumera applikationer som i sin tur bygger på Helsingborgs öppna data så måste vi ju veta vilka datakällor som det finns behov av. Detta är något vi i nuläget bara kan gissa oss till så vi planerar att fråga, och vi planerar att fråga så många människor som möjligt.

Öppna Helsingborg Labs är en av grundstenarna i att dra igång denna diskussion. Det är en del i projektet som fungerar som en riskfri experimentverkstad. Snabba tester för att snabbt kunna få feedback om en datakälla är intressant, om det ska vara i ett visst dataformat eller vad det nu kan vara. Allt som vi gör i Labs är kortlivat och håller antagligen inte produktionskvalitet, men det är inte meningen heller. Istället är det ett sätt att börja samla in åsikter och önskemål. Först ut kommer att vara flera APIer som bygger på data skrapad direkt från helsingborg.se. Givetvis kommer allt att publiceras på GitHub.

Nu kör vi!

Att ha en diskussion om stadens öppna data utan att ha någon att prata med är ju rätt meningslöst – så vi vill veta vad ni tycker! Följ projektets blogg och twitter och kom gärna på temakvällen om Öppna Helsingborg på Creative Labs i Helsingborg i slutet av februari.

Bild: Helsingborgs slott, 1903 av Tekniska museet på Flickr.