Goods Distribution Challenge

Om du bor kring Göteborg eller åkt förbi där senaste året har du säkert upptäckt att du inte passerar obemärkt genom staden. Sedan den 1 januari 2013 måste alla bilar som kör in, ut eller genom Göteborg betala trängselskatt. Pengarna ska användas till en storsatsning inom Göteborgstrafiken – det Västsvenska paketet.

Många byggprojekt

Fram till 2028 ska bland annat Göteborgs Centralstation byggas om från en säckstation (d.v.s. där tågen åker in och vänder) till en genomfartsstation (där tågen passerar vidare förbi stationen). För detta krävs både tunnlar runt Göteborg samt nya stationer i Gårda och vid Korsvägen i centrala Göteborg. Dessutom ersätts Göta Älvbron med en ny bro, och en ny tunnel till Hisingen vid Marieholm ska byggas. Det är inte svårt att föreställa sig att det kommer bli svårt att ta sig fram i tid under den långa byggtiden med så många parallella byggprojekt i staden.

Effekterna av alla ombyggnationer kommer att behöva hanteras av transportörer av olika slag. Leveransgarantier måste hållas, upphämtat gods för vidare transporter avgå och terminaler nås i tid. Det är dessa utmaningar som GDC 2014 tar sikte på. Idén med tävlingen är att utveckla det bästa stödet baserat på öppna störningsdata så att transportörerna kan bli medvetna om trafikproblemen och hantera det på bästa sätt. Du kan läsa mer på gdc2014.se och anmäla dig och ditt lag fram till 2014-04-10.

Bekämpa kaos med information

För att underlätta för alla trafikanter under byggandet av Västsvenska paketet har man från Göteborgs Stad och Trafikverket satsat på att få ut mer öppen elektronisk information om alla störningar (både planerade och akuta). Tidigare har Trafikverket publicerat viss störningsinformation, kring de vägar som de ansvarat för, via DATEX II. Det har varit uppskattat av utvecklare, men inte heltäckande eftersom man behöver få all störningsinformation, d.v.s. även data för de vägar som Göteborgs stad ansvarar för. Dessutom har informationen varit för grovkornig för vissa typer av tjänster som skulle underlätta för användarna. En nyhet är att därför att all störningsinformation (oavsett om den kommer från Trafikverket eller Göteborgs stad) kommer att publiceras via DATEX II. Dessutom kommer nya typer av störningar att publiceras och informationen kommer vara mer högupplöst. (Den 18 mars kl 10-12 genomförs ett informationsmöte om den nya lösningen. Om du vill veta mer kan du antingen anmäla dig eller titta i efterhand på sajten (länk kommer när filmen ligger uppe).

Tävlingen leds av Viktoria Swedish ICT och genomförs tillsammans med Göteborgs stad och Trafikverket med finansiering av Vinnova. Dessutom är DSV, Renova, Schenker och DHL med som partners för att beskriva de behov av störningsinformation man ser, vara med och utse vinnaren och stå för en del av priset. Finalen går av stapeln i Göteborg i mitten av juni.

Uppdatering: Korrigerade titeln från “Gothenburg Distribution Channel” till “Goods Distribution Channel”. Ibland blir det fel, nu är det rätt.