Höjdpunkter från Nordic APIs

I förra veckan så var jag med och organiserade den största Nordic APIs konferensen hittills, 2 dagar, 30+ talare, unconference, demos och nästan 170 deltagare. Helt otroligt att det jag och Travis Spencer snackade löst om i januari nu har resulterat i hela 7 Nordic APIs konferenser och att allt har gått så bra.

Ni som missade konferensen bör hålla ett öga på Nordic APIs blogg, twitterkonto och youtubekonto. Vi spelade nämligen in alla presentationer och kommer att publicera dem så fort redigeringen av allt material är klart (så följ @nordicapis för att inte missa något).

Några höjdpunkter

Det var två intensiva dagar, men några av de saker jag minns bäst är:

  • Glädjen hos folk som jobbar med APIer att äntligen träffa andra i samma situation. Detta var tydligt när man lyssnade på diskussionerna över kaffe och när flera av unconference sessionerna fortsatte efter utsatt tid. Att vi dessutom hade deltagare från inte bara nordiska länder, utan även från Irland, Ungern, Frnakrike, Spanien och många andra länder är helt fantastiskt.
  • Ronnie Mitras presentation som började med att under några minuter stod med ryggen mot publiken och mumlade, det var obekvämt för alla i rummet. Som tur var så vände han sig snart om med ett “just kidding” och pratade om att precis som i presentationer så är presentation viktigt för APIer.
  • Panelen om Business Models in an Internet of Things med Adam DuVander, Ronnie Mitra, Ellen Sundh, David Henricson Briggs och Bradford Stephens. Slutsatsen var att Internet of Things är här om 5 år, och så har det varit under de senaste 20 åren, samt att vi behöver ge dessa duktiga personer mycket mer tid att diskutera saken.
  • Andrei Neculaus presentation om att glömma HTTP, helt enkelt att HTTP borde vara så mycket del av vår vardag att vi glömmer detaljerna. På samma sätt som vi glömmer hur en mikrovågsugn fungerar, även om vi använder den dagligen. Reaktionen på denna presentation var antingen “jag förstår inte vad han snackar om” eller “killen är ett geni“, jag tillhör definitivt den sistnämnda gruppen.
  • Eva Sjökvist presentation om hur Absolut använder sitt drinks API för att bygga marknadsföringskampanjer var briljant. Hon visade flera videos om APIet och det var första gången jag hörde en manlig basröst a la amerikans filmtrailer prata om URLer, mer sånt!
  • Hur många som verkade följa konferensen på håll via #nordicapis, allt twittrande gjorde att vi trendade på twitter några timmar (vet inte om det säger så mycket om Nordic APIs eller om storleken på Twitter i Sverige, men det är bra för egot i vilket fall).
  • Att både min presentation om APIs are not a technical challenge och att Kemie Guaidas (andra halvan av Dopter) presentation Good UI design makes your API better gick riktigt bra.
  • Samt givetvis att allt funkade – alla fick kaffe och mat, (nästan) alla talare kom, wifi funkade, alla fick sina badges, tryckeriet levererade Nordic APIs flaggor i tid etc. Det var dessa saker som höll mig vaken veckan innan Nordic APIs. Stolt att vi på Dopter tillsammans med gänget på Twobo Technologies har skapat en API-konferens som utan problem kan räknas till en av toppkonferenserna på området.

Øredev, Internetdagarna & Helsingfors

Detta var 7e Nordic APIs konferensen i år, men vi slutar inte där. Nästa stop är Øredev där jag och Travis kommer att snacka om “Open APIs – risks and rewards”. Efter det så är det dags för Internetdagarna och en heldag på temat Nordic APIs for Business – helt enkelt om hur man tjänar pengar på APIer. Registrera er med rabattkoden “ind13” så sparar ni 20% på biljettpriset på Internetdagarna.

Nästa år så planerar vi att komma till alla nordiska huvudstäder (förutom Rejkavik, ursäkta Island). Först ut blir Helsingfors under första kvartalet 2014. Det kommer också mycket mycket mer från Nordic APIs under nästa år, så håll ögonen öppna!

Ett stort tack till alla som kom samt givetvis till Layer7, Ping Identity och alla andra som sponsrade Nordic APIs. Utan er så hade vi inte kunnat få ihop någon konferens överhuvudtaget.