Vanliga frågor om Sveriges Bästa API

Här hoppas jag du får svar på alla frågor du kan tänkas ha om Sveriges bästa API, om inte så kontakta oss så svarar vi gärna på alla frågor.

Vad är Sveriges bästa API?

Det är en tävling där alla som är intresserade av APIer är med och avgör vilket som just nu är Sveriges bästa API. Med tävlingen så vill vi sprida kunskapen om APIer och sätta fokus på de fantastiska APIer som finns i vårt land.

Vad är ett API?

Ett API är ett strukturerat sätt att komma åt data och funktionalitet från olika datasystem. Det kan ses som ett kontrakt mellan de som äger data och de som vill använda denna data. APIer kan användas för att bygga mobilapplikationer, webbsajter eller att integrera med andra datasystem.

Vilka APIer är med i tävlingen?

Alla APIer i API katalogen är med, alltså alla svenska APIer som vi har hittat. Mer om API katalogen hittar du här.

Vadå “bästa API”, hur avgör jag det?

Det är helt upp till dig. Vi hoppas givetvis att du gör ett intelligent val baserat på hur användbart APIet är, hur stabilt det är, hur bra dokumentationen och supporten är etc. Men om du röstar baserat på vilket API som har snyggast logotyp eller vilket API som har mest meningslös funktionalitet så kan vi inte stoppa dig.

Varför finns inte API X med i tävlingen?

Om vi har missat ett API så ber vi om ursäkt, målet är ju att alla svenska APIer ska vara med. Skicka in information om APIet som saknas så lägger vi till det så fort vi kan. Tack på förhand för att du hjälper till att göra API katalogen och tävlingen om Sveriges bästa API ännu bättre.

Hur röstar jag på ett API?

Genom att klicka på Google +1 på APIets sida i API katalogen. När du klickar på +1 knappen så talar du offentligt om att du gillar APIet du röstat på. Din röst kan alltså synas på tex Google+ och andra Googlesajter.

Varför används Google +1 för att rösta i tävlingen?

För att det är en snabbare och enklare lösning än att själv utveckla ett röstningssystem. Att använda APIer handlar bla om att snabbare komma till ett resultat genom att inte göra det som inte är ens kärnkompetens. Google har redan lagt ner mycket tid och resurser på att utveckla +1 där de bla håller reda på att en användare endast kan +1:a en sak en gång, varför ska då vi göra samma arbete igen när vi kan använda +1 istället.

Vill du veta mer om Google +1 så har de en detaljerad beskrivning här.

Måste jag ha ett Googlekonto för att rösta?

Ja, du måste ha ett Googlekonto för att kunna rösta. Det kan vara ett Gmailkonto eller ett Google Apps konto. Har du inte något Googlekonto så kan du registrera ett gratis.

Hur många gånger kan jag rösta?

Du får rösta en gång per API. Men eftersom vi har över 200 APIer i tävlingen så är det enklare att rösta på de APIer du tycker om istället för på alla 200.

Hur utses vinnaren?

Det API med flest röster när tävlingen avslutas kl 22:00 tisdagen den 20 mars är vinnaren och utses till Sveriges bästa API.

Vilka fina priser får vinnarna av tävlingen Sveriges bästa API?

De får äran att kalla sig Sveriges bästa API och de får en massa uppmärksamhet. Förhoppningsvis så leder uppmärksamheten till att fler utvecklare börjar använda det fantastiska vinnar-APIet och skapa mängder med innovativa appar.

Vem är ansvarig för tävlingen?

Sveriges bästa API tävlingen är en del av mashup.se som drivs av Dopter AB. Vi är ett företag som specialiserar oss på affärsstrategier och utveckling av APIer. Framförallt så är det Andreas Krohn (@andreaskrohn, andreas@dopter.se) som jobbar med Sveriges bästa API.