Om Sveriges Bästa API

Sveriges bästa API en tävling på mashup.se. Under 2 veckor så kan TV4, Blocket och Tradera tävla mot Riksdagen, Sveriges Radio, Stockholms stad och över 200 andra om vilket som är det bästa APIet i landet. Ett API är ett strukturerat sätt att komma åt data och funktionalitet från olika datasystem. APIer kan enkelt användas av programmerare och de ligger till grund för mycket av den innovation som vi ser idag i iPhone och Androidappar samt i nya webbtjänster. Målet med tävlingen är att uppmärksamma alla de fantastiska svenska APIer som finns och att locka fler utvecklare att skriva innovativa applikationer som använder dessa APIer.

De mer än 200 APIerna i svenska API katalogen är med i tävlingen. Alla kan vara med och rösta på sina favoriter via Google +1 knappar. Några exempel på APIer som är med i tävlingen är:

  • SL Reseplanerare – gör det möjligt att bygga appar för att hitta resor med tunnelbana, bussar, flygbussar etc i Stockholm
  • Nordnet – via detta API kan man få information om aktiekurser och fonder samt handlar med värdepapper
  • Onlinepizza – med detta API kan man bygga en iPhone app för att beställa hemleverans av pizza
  • K-samsök – hämta kulturarvsdata från Riksantikvarieämbetet, Vasamuseet och många andra kulturinstutitioner
  • Debaser – med detta API har man tillgång till kommande konserter på klubben Debaser i Stockholm och Malmö
  • Systembolaget – information om Systembolagets sortiment och öppettider

Tävlingen arrangeras av Andreas KrohnDopter AB. Andreas är API specialist och jobbar med strategier, användning och utveckling av APIer. Han arbetar bla med Trafiklab.se där svenska rese-APIer samlas, bla APIer från SL och Samtrafiken.

Mer information om Sveriges bästa API finns på mashup.se/apikatalog/sveriges-basta-api-2012, alternativt kontakta Andreas via andreas@dopter.se eller 0709-780794. Foton och logotyper finns på http://www.mashup.se/om-mashupse/logotyper-bilder.