Om API katalogen

Har du frågor om API katalogen så hoppas jag att du hittar svaret på dessa här, om inte så kontakta oss så hjälper vi gärna till.

Vad är API katalogen och vad ska den egentligen vara bra för?

Målet med API katalogen är att samla alla svenska APIer på ett ställe så att de som vill använda APIer lätt kan hitta ett API som passar. Vi vill främja användandet av svenska APIer och vi vill hjälpa svenska utvecklare att bygga innovativa lösningar. Det finns idag många APIer med värdefull svensk data, men de är inte alltid så lätta att hitta.

Vad är ett API?

Ett API är ett strukturerat sätt att komma åt data och funktionalitet från olika datasystem. Det kan ses som ett kontrakt mellan de som äger data och de som vill använda denna data. APIer kan användas för att bygga mobilapplikationer, webbsajter eller att integrera med andra datasystem.

Vilka APIer är med i katalogen?

Det korta svaret är “svenska APIer”, men att definiera vad som är svenskt eller inte är ju inte helt enkelt. Vi har valt att ta med APIer från svenska företag (ibland med utländska företag med svenska grundare) samt APIer som riktar sig speciellt mot en svensk publik. I vissa fall är det inte helt enkelt att avgöra om ett API är svenskt eller inte, då har vi valt att inkludera istället för att exkludera. Det finns givetvis många APIer som är användbara för svenska utvecklare men som inte är från svenska företag, tex Twitters APIer eller väder-APIet från yr.no, men vi kan inte ta med alla dem i denna katalogen.

Vilka APIer vi inkluderar beror ju också på hur vi definierar “API”. Vi har valt att begränsa oss till webbaserade APIer, tex REST APIer och SOAP WebServices. Vi inkludera alltså inte programbibliotek eller APIer mot operativsystem som iOS.

Hur har ni hittat alla APIer som finns med i katalogen?

Vi har spenderat år för att träna våra Google-ninja skills till perfektion och sedan har vi använt dem för skapa löjligt komplicerade Google-sökningar för att hitta så många APIer som möjligt. Det hjälper också att vi har bloggat om APIer här på mashup.se i åratal och att vi dagligen jobbar med svenska APIer. Dessutom så har våra kontakter på Twitter, Facebook och i verkliga livet varit till stor hjälp, tusen tack till er alla för det!

Varför finns inte API X med i katalogen?

Om vi har missat ett API så ber vi om ursäkt, målet är ju att alla svenska APIer ska vara med. Skicka in information om APIet som saknas så lägger vi till det så fort vi kan. Tack på förhand för att du hjälper till att göra API katalogen ännu bättre.

Vad gör jag om informationen om ett API är fel?

Är något fel så ber vi om ursäkt, det ska givetvis fixas så fort som möjligt. Kontakta oss och tala om vad som är fel med vilket API så ska vi se till att saker korrigeras. Tack på förhand för att du hjälper till att göra API katalogen ännu bättre.

Finns det andra bra ställen att hitta APIer på?

Är det internationella APIer du är ute efter så ProgrammableWeb ett bra ställe att börja. I Sverige så har Opengov.se en omfattande lista av offentliga datakällor och det har även E-delegationen i sin tjänstekatalog. På Opendata.se så hittar du detaljerad information om några av de mest använda svenska APIerna.

Vem är ansvarig för API katalogen?

Katalogen är en del av mashup.se som drivs av Dopter AB. Vi är ett företag som specialiserar oss på affärsstrategier och utveckling av APIer. Framförallt så är det Andreas Krohn (@andreaskrohn, andreas@dopter.se) som administrerar API katalogen.